Na čem si pochutnáte v Hong Kongu?

 

Vydali jste se prozkoumat hongkongské památky? Objevili jste již místní pohostinnost a úslužnost obyvatel? Okouzlily vás mrakodrapy sahající k samotným nebesům? Nebo jste snad propadli kouzlu zapadlých čínských uliček, které jsou plné nejrůznějších překvapení? A vyzkoušeli jste již tradiční kantonskou a čínskou kuchyni? Zdejší jídlo a pití je silnou stránkou destinace a byla by škoda nevyzkoušet místní speciality, na které u nás rozhodně nenarazíte. Pojďme se nyní podívat na specifikum místní kuchyně i tradiční Hong Kongské speciality.

Hong Kong jako velký prostřený stůl

Hong Kong je proslulý svou tradiční čínskou, ale i mezinárodní kuchyní. Spojují se zde východní i západní chutě, z pestré nabídky kuchyní a pokrmů si zajisté vybere i ten nejmlsnější jazýček. Naleznete zde jídla typická pro místní obyvatele, kantonskou kuchyni, ale také tradiční nudle, které jsou typické především pro kuchyni čínskou. Jídlo a pití dělá z Hong Kongu jedinečné místo, na které se budete velmi rádi vracet. Jednotlivé uličky vás omámí jedinečnou vůní grilovaného masa, smažených nudlí, čerstvé zeleniny i ryb. Koncentrace restaurací kaváren, fast, foodů a čajoven je zde jedna z největších na světě. O kvalitě podávaných pokrmů svědčí také fakt, že 42 hongkongských restaurací bylo oceněno Michelinskou hvězdou, která představuje nejvyšší kuchařské ocenění kvality.

Tradiční kantonská kuchyně

Pro kantonskou kuchyni je typické velké množství čerstvé a křehké zeleniny, tropické ovoce, smažené jídlo a typická nasládlá chuť pokrmů (sveet and sour). Kantoňané používají ke smažení pouze ten nejkvalitnější olivový nebo arašídový olej. I když se může na první pohled zdát, že se jedná o těžké a hutné jídlo, opak je pravdou. Pravá kantonská kuchyně je nejen lehká, snadno stravitelná, ale také výživná, zdravá a v neposlední řadě velmi chutná. Základní surovinu zde tvoří kuře – protože jak říkají Kantoňané: „Bez kuřete není banket“. Kuře zde můžete vyzkoušet na několik způsobů – kuře pečené, smažené, obalované v nejrůznějších těstíčkách apod. Kantonská kuchyně je založená na střídmém používání kořenících přípravků a decentní přípravě, která je časově velmi úsporná. Často se zde vyskytují také mořské ryby, rýže, houby shi-take, sladké brambory, sójová omáčka a nejrůznější dochucovací pasty.

Šanghajská kuchyně – i ta má zde své místo

Druhou nejrozšířenější kuchyní v Hong Kongu je kuchyně Šanghajská. Převažující surovinou při výrobě šanghajských specialit je velké množství oleje, čerstvé ryby a mořské plody, bambusové výhonky, vepřové maso, křehká zelenina a sójová omáčka. Tradičními pokrmy šanghajské kuchyně je například dušený rybí ocas, buchtičky Nanxiang, polévka Yanduxia a další pochutiny. Tato kuchyně je o mnoho výraznější, než výše zmiňovaná kuchyně kantonská.

Pekingsko-mandarínská kuchyně – severní oblast Hong Kongu

Pokrmy této kuchyně jsou na rozdíl od ostatních druhů velmi jemné a jednoduché na přípravu. Díky tomu si jednotlivá jídla uchovávají dostatečný poměr živin a vitamínů, které jsou pro člověka tolik potřebné. Základními surovinami pekingsko-mandarínské kuchyně je především mouka, ocet a cibule. Typickým jídlem jsou nejrůznější druhy pečiva a nudlí. Pro přípravu jídel je nejčastěji používáno jehněčí a drůbeží maso. Mezi tradiční pokrmy pekingsko-mandarínské kuchyně patří například Pekingská kachna se švestkovou omáčkou a rýžovými placičkami, kapr na sladkokyselý způsob a závitky plněné nejrůznějšími pochutinami.

Sečuánská kuchyně – nic pro citlivky

V sečuánské kuchyni převládají především pikantní a ostrá jídla. Pokud mluvíme o pikantních jídlech, máme na mysli SKUTEČNĚ pálivé pochutiny, na které není většina evropských žaludků připravená. Základní surovinu zde představují vybrané chilli papričky s vysokým stupněm pálivosti. Dalšími surovinami převládajícími v této kuchyni je především česnek a již zmíněná sójová omáčka. Mezi tradiční jídla sečuánské kuchyně patří kachna po Sečuánsku, sladkokyselá polévka s kousky vepřového a kung-pao s burskými oříšky.

Co v Hong Kongu nevynechat:

Dim Sum – zřejmě nejznámější čínská specialita, kterou naleznete v Hong Kongu téměř na každém kroku. V bambusových košících jsou servírovány malé rýžové knedlíčky naplněné zeleninou, nejrůznějšími masovými směsmi, skleněnými nudlemi apod. Knedlíčky mohou být smažené, dušené nebo vařené.

Hot Pot – na stůl je přinesena varná deska s nádobou plnou chutného vývaru, ve kterém je možno uvařit si vše, na co zrovna dostanete chuť – od nejrůznějších druhů masa a zeleniny, až po plody moře nebo houby. Uvařené speciality si můžete dochutit nejrůznějšími druhy omáček, chutnými pastami apod.

Sushi – tento pokrm zřejmě nemusíme příliš složitě představovat. Pokud patříte mezi milovníky této jedinečné pochoutky, nezapomeňte vyzkoušet pravé hongkongské sushi připravené na několik způsobů. Zkusit můžete klasické sushi s rýží a rybou, vegetariánské sushi i ovocné nebo kuřecí sushi. Fantazii a vašemu mlsnému jazýčku se zkrátka meze nekladou.

Stolování jako velkolepá kulturní událost

Pro obyvatele Hong Kongu je obyčejný oběd doslova kulturním zážitkem a neodmyslitelným rituálem všedního dne. I sebevíc zaneprázdněný businessman si udělá čas na pořádný oběd. Jídlo je pro zdejší obyvatele společenským zážitkem. Samotná příprava a konzumaci jídla je doprovázena hlukem, smíchem a všeobecným povykem – jídlo má totiž jakýsi hlubší význam, který my – obyčejní Evropané nemůžeme pochopit. Na jídlo totiž ve shonu často zapomínáme, a pokud si přeci jen vyšetříme nějaký ten čas na oběd či večeři, většinou do sebe jídlo naházíme a za chvíli ani nevíme, co že jsme to vlastně spořádali. Proto můžete být mile překvapeni zdejší gastronomickou kulturou i způsobem, jakým si obyvatelé vychutnávají každé sousto.

Ubytování v Hongkongu

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close